15 Temmuz 2010 Perşembe

AZERBAYCAN - BAKI - BAKÜ



Flag  Azerbaijan   animated gif 240x180
Flag Azerbaijan static




Polis Azərbaycan dövlətinin, xalqımızın keşiyində duran mübariz bir orqandır. - Heydər Əliyev



,



,



,




Azərbaycan Respublikasının Daxili İşlər Nazirliyi




.

Bakü uydudan  görüntüsü

.

Bakü konumu 2
.

Bakü Azerbaycan'ın başkenti. Nüfusu 1.700.000'in üzerindedir. Apşeron Yarımadasının güney kıyısında, Bakü Körfezinin meydana getirdiği geniş yayın üzerinde bulunur. Bakü Körfezi, Hazar Denizinin en muhafazalı limanıdır. Apşeron Yarımadası da kuzeyden esen güçlü Hazri rüzgarlarına karşı körfezi korur. Bakü (Azerbaycan Türkçesi: Bakı), Azerbaycan Cumhuriyeti'nin, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir ve Kafkasın en büyük şehridir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Nüfusu 2010 verilerine göre 3.736.000'dur. Ancak Dağlık Karabağ'dan ve Ermenistan'dan kaçan mültecilerle birlikte 4.000.000'a yükselmiştir. Halkın ezici çoğunluğu Azerbaycan Türküdür. 2006 yılında faaliyete geçen Bakü Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın (BTC) çıkış noktasıdır. BTC den sonra en büyük proje BTAKdir. Ayrıca Bakü Avrupa Birliğinin 2010 yılının en güzel 10 şehirde 8. sırada yer ediniyor. Bakü'nün tarihi eski devirlere uzanır. Abşeron arazisinde bulunmuş arkeolojik buluntular buranın eski yaşama yeri olduğunu ispatlar. Artyom, Zığ gölü etrafı, Şüvelan, Merdakan, Binegedi, Emircan ve benzeri yerlerde milattan önce 3-1 nci bin yıllara ait arkeolojik malzemeler bulunmuştur. Bakü şehrinin ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmemektedir. Bazı araştırıcılar Bakü'yü Kaytara (Kankara), Albana, Baruka v.b. ile özdeşleştirirler. Bakü'de bulunmuş 5-7. yüzyıllara ait Sasani hazinesi o devirde buranın yaşama yeri olduğunu gösterir. 5-6. yüzyıllarda Bakü, Bağavan ve Ateş-i Bakvan diye adlandırılır. Arap kaynaklarında (10. yüzyıl) "Bakuye", "Bakuh", "Baku", Rus kaynaklarında (15.yy.) "Baka", Safeviler devri Farsça kaynaklarda "Badkube" olarak geçiyor. Bakü şehri, Orta Doğunun büyük şehirlerinden biridir. Ekonomisinde petrol ve tuz esas yer tutardı. Arap seyyahı Ebu Dülefin'in (10. asır) bildirdiğine göre, Bakü'deki iki petrol kaynağından yılda takriben 720 bin dirhem gelir elde ediliyordu. Feodal ilişkilerinin, ticaret ve sanatkârlığın gelişimi şehrin ilerlemesine imkân veriyordu. Uluslararası ticaret yolları sınırında olan Bakü Doğu ve Batı ülkeleri arasındaki ticarette başlıca öneme sahipti. Bakü'ye hazar, slav, Bizans, Çin, Irak, Suriye, Cenova, Venedik, İran, Hindistan tacirleri geliyordu. Bakü'den İran, Irak ve sair ülkelere petrol ihraç ediliyordu. 9. asrın 2'nci yarısında Abbasiler hilafetinin zayıflaması ve merkezi hakimiyetten uzaklaşma meyillerinin kuvvetlenmesi hilafete tabi ülkelerde bağımsız devletlerin kurulmasına sebep oldu. Bu devletlerden biri de Şirvanşahlar devletiydi.

Baku (Azerbaijani: Bakı), sometimes known as Baqy, Baky, Baki or Bakou, is the capital, the largest city, and the largest port of Azerbaijan and all the Caucasus. Located on the southern shore of the Absheron Peninsula, the city consists of two principal parts: the downtown and the old Inner City (21.5 ha). Baku is one of the oldest and biggest cities in East for antiquity, territory and population. Its urban population in the beginning of 2009 was estimated at just over two million people. The Walled City of Baku along with the Shirvanshah's Palace and Maiden Tower were inscribed as a UNESCO World Heritage Site in 2000. According to the Lonely Planet's ranking Baku is also amongst the world's top ten destinations for urban nightlife. Baku is divided into eleven administrative districts (raions) and 48 townships. Among these are the townships on islands in the Baku Bay and the town of Oil Rocks built on stilts in the Caspian Sea, 60 km (37 mi) away from Baku. The city is the financial and cultural capital of the Azerbaijan. Many large Azerbaijan institutions have their headquarters there, including SOCAR, one of the world's top 100 companies, is also based in the city.

Bakú (o Baky, Баку o Bakı en azerí) es la capital de Azerbaiyán. Está localizada en el costado sur de la península de Abseron y es el principal puerto azerbaiano en el Mar Caspio. Fue fundada hace 1.500 años. En enero de 2005 tenía una población de 2.036.000 habitantes, de los cuales 153.400 eran desplazados internos y 143.400 refugiados. Es el centro de la ex región petrolífera de la antigua U.R.S.S.. Según el censo de 2003 cuenta 1.900.000 habitantes, pero 3.000.000 de personas viven en la aglomeración, debido en particular al gran número de refugiados y de desplazados internos que ha arrojado la guerra de Alto Karabaj. Se cree que el nombre Bakú proviene de los nombres en antiguo persa de la ciudad Bād-kube "باد کوبہ", que significa "Ciudad golpeada por el viento ", en donde "Bād" significa viento y "Kube" proviene del verbo "Kubidan", golpear. También se piensa que Bakú proviene de la palabra Baghkuh, la cual significa Monte de dios. Baga (en la actualidad Bagh) y Kaufa (hoy en día Kuh) son las dos palabras del Antiguo persa para Dios y Montaña; el nombre Baghkuh puede tener alguna relación con Baghdad (Regalo de Dios) en donde la partícula dā es la palabra del antiguo persa para el verbo dar. En textos árabes la ciudad también es llamada Baku, Bakukh, Bakuya, y Bakuye'. Se han propuesto varias hipótesis para explicar la etimología de la palabra "Baku". Según L.G.Lopatinski[4] y Ali Huseynzade, Baku proviene del turco para colina. El historiador especialista en el Cáucaso K.P. Patkanov también sostiene la misma teoría, pero piensa que Bakú se origina en la Lengua Lak. La Enciclopedia Islámica turca considera que la palabra "Bakú" proviene de la expresión "Bey-Kyoy", que en turco significa "la ciudad principal". Otra propuesta consiste en que el nombre proviene del persa medio Bāgh-dād, o sea "El Jardín Donado". El nombre es preislámico y los orígenes no son claros, pero se le relaciona con asentamientos anteriores sin importancia política o comercial, por lo que según esta teoría habría la ciudad sido fundada en tiempos del Califato Abasí. Mansur llama la ciudad "Madinah al-Salam", o "Ciudad de la Paz", como una referencia al paraíso. Este fue el nombre oficial en las monedas, pesos y otras cosas.

.


TESADÜF DİĞER EVİMDE TÜRKİYEDE SGK BİTİŞİĞİNDE... BAKÜ DE... :)



.




.



.



.



.



.



.



.



,



.



.




,



,



,



,


.