15 Temmuz 2010 Perşembe

Şair Can AKIN - AZERBAYCAN - Gəncə - Gence - Ganja

Gəncə — Azərbaycanın ikinci böyük şəhəri.Onun ərazisi 0,11 min kv. km, əhalisinin sayı 301,5 min nəfərdir. Şəhər əhalisinin orta sıxlığı isə hər kv. km-də 2755 nəfər təşkil edir. Şəhər Gəncə çayı, Kür çayının cənubunda kənd təsrrüfatı cəhətdən zəngin bir ərazidə yerləşir. Gəncə uzun müddət Qərbi Azərbaycanın əsas sənaye mərkəzi olmuşdur. Sovet dövrlərindən bizə miras qalan ağır sənaye sahələrinin ( aliminium, farfor, alət hazırlama, mebel, toxuculuq və digər zavodlar) çoxu fəaliyyətlərini dayandırmış, yalnız indi-indi kiçik ölçülü şirkətlər tərfəndin yeni investisiyalar yatırılaraq Gəncədə yeni zavodlar qurulmağa başlayır.

Gence (Azerice: Gəncə; Rusya İmparatorluğu döneminde Елизаветполь / Elizavetpol, 1920 - 1935 arasında; Gence, 1935 - 1991 arasında; Кировабад / Kirovabad), Azerbaycan'ın ikinci büyük şehridir. Nüfusu yaklaşık 320.348'dir. 1578-1590 Osmanlı-İran Savaşı sırasında 1578'de Osmanlı'nın eline geçen şehir, 3 Temmuz 1606'da Şah I. Abbas tarafından geri alınmıştır. 1804 yılında Rusya İmparatorluğu tarafından alınmış, 1826-1828 yılları arasında Rusya'nın elinden alındıysa da 1828 yılında kesin olarak Rusya İmparatorluğu topraklarına ilhak edilmiştir. 1991'de Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazanmasından sonra bu ülkenin ikinci büyük şehridir. Şehrin isminin yaranması ile ilgili iddia Azerice'de gencə (Türkiye Türkçesinde "geniş", "geniş yer", "genişce") sözünden ortaya çıkmasıdır. Bu söz sonradan "gəncə" olarak kullanılmaya başlanmış.

Ganja (Azerbaijani: Gəncə) is Azerbaijan's second-largest city with a population of around 313,000. It was named Elizavetpol (Russian: Елизаветполь) in the Russian Empire, and Kirovabad (Russian: Кировабад) in the USSR. Modern historians believe that the Persian name Ganja (گنجه / Ganjeh, "Ganja" derives from the New Persian ganj (گنج: "treasure, treasury") suggests that the city existed in pre-Islamic times and was likely founded in the fifth century A.D.The area in which Ganja is located was known as Arran from the ninth to twelfth century; its urban population spoke mainly in the Persian language.

Ganja (Azerbaiyán) Ganja (pronunciado gansha) (en azerí: Gəncə) es la segunda ciudad de República de Azerbaiyán. Durante el periodo zarista se llamó Elizavetpol y durante el dominio soviético Kirovabad. El nombre de Ganja lo llevó antes de 1826, a partir de cuya fecha fue llamada Elizavet Pol. En 1917 se la empezó a llamar Ganja de nuevo oficiosamente, y fue sede del gobierno de Azerbaiyán dirigido por el Musavat (1918) hasta la conquista de Bakú. En 1924 adoptó formalmente el nombre de Ganja, hasta 1935 en que fue modificado por Kirovabad en honor al héroe soviético S. M. Kirov. Recuperó su antiguo nombre después de 1989.

.


.



.



.



.



.



.


.